Van 13 juni tot en met 20 september 2015

SNEEK (NL) – De grootste en mooiste zandbak van Friesland? Sneek heeft ‘m! Tot 20 september 2015 is daar het Zandsculpturen Festival. Het thema is ‘Een reis rond de wereld’.

Het festival bestaat uit een tentoonstelling van zandsculpturen tot wel acht meter hoog die gemaakt zijn door professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij gebruiken het liefst jong rivierzand dat dankzij de hoekige korrel goed in elkaar klikt wanneer ze het zand aanstampen. Strandzand bijvoorbeeld is meestal niet geschikt, omdat eb en vloed de hoekige randen van de korrel afgeschuurd hebben. Rondgeslepen zandkorrels zijn als knikkers: die kan je ook niet opstapelen.

Ongeveer twintig kunstenaars uit verschillende landen hebben gezamenlijk ongeveer twee weken aan de sculpturen in Sneek gewerkt.

Omdat het hoekige rivierzand waarmee de sculpturen zijn gemaakt hard is aangestampt, heeft de wind er geen vat op. Een zandsculptuur kan zonder problemen windkracht 7 overleven! De zandsculpturen kunnen ook prima tegen een buitje. Het regenwater wordt opgenomen door het zand en verdampt weer als de zon schijnt. Alleen met harde slagregen of bijvoorbeeld hagel kan er op de horizontale vlakken een soort granolstructuur ontstaan door de inslag van regendruppels. Wanneer een zandsculptuur buiten is gebouwd, kan het maandenlang blijven staan. Op projecten in West-Europa staan de sculpturen vaak drie tot zes maanden, maar in warme en droge landen, zoals Israël, is een langere periode ook geen probleem. Wanneer er binnen wordt gebouwd kan het tientallen jaren intact blijven, zolang de sculpturen maar niet aangeraakt worden. De sculpturen in Sneek staan in de buitenlucht.

Workshops
Naast het bekijken van prachtige zandkunstwerken is er veel meer te doen! Workshops, live demonstraties, lekker eten en drinken en er zijn mogelijkheden voor scholen, kinderen, bedrijven en andere groepen. Een interactief en gezellig uitje voor iedereen!

Meer informatie:

http://www.zandsculpturenfriesland.nl/

www.sneekholland.nl